Arvostelussa Garmin Forerunner 35

Löysin googlettamalla vain yhden tuotearvostelun Garmin Forerunner 35 -sykemittarille. Se on Juoksufoorumin testi ja löydät sen täältä. Suosittelen lukemaan sen, mikäli harkitset kyseisen mittarin hankkimista. Sieltä löydät oleelliset perustiedot.

Päätin tehdä oman tuotearvostelun samasta tuotteesta, sillä minulla on mittarista 8 kuukauden käyttäjäkokemus, kun taas Juoksuforumin testaaja palautti mittarin Garminille lyhyen testijakson jälkeen. En kopioi Juoksufoorumin testistä löytyviä tietoja, vaan pikemminkin täydennän sitä. Tuon mittarista esiin sellaisia puolia, joihin osaa kiinnittää huomiota vasta pidemmällä ja säännöllisellä käytöllä.

Ostin talouteemme kaksi Garmin Forerunner 35 -sykemittaria Gigantista kesäkuussa 2017. Ensivaikutelmani oli hyvin samanlainen kuin Juoksufoorumin testi oli kertonut. Aluksi ainoa negatiivinen juttu oli se, että valikossa pääsee liikkumaan vain alas päin, mutta sen tiesinkin jo ostovaiheessa.

Pian huomasin myös, että Virtual Peaceriin voi asettaa tavoitteen vain 5 sekunnin välein. Näin ollen tavoitevauhdiksi ei voi asettaa esimerkiksi 4:13, vaan ainoastaan 4:10 tai 4:15. Toisaalta tämän tason perusmittarilta ei voi olettaakaan enempää.

Myöhemmin alkoi kuitenkin ilmaantua todellisia ongelmia.

Joka kerran jälkeen kun mittari on ollut yhdistettynä tietokoneeseen, siinä on mennyt automaattisesti päälle aktiivisuuden seuranta ja sykkeen seuranta, vaikka ne olisivat asetuksista suljettu. Sen lisäksi ajan esitys muuttuu 24 tuntisesta 12 tuntiseksi. Joka kerta joudun itse muuttamaan nämä asetuksista takaisin entiselleen. Tämä koskee kumpaakin taloudessamme olevaa mittaria, joten kyseessä on tyyppivika, joka ei poistu mittarin huollolla tai uuteen vaihtamisella. Pidemmän päälle tällainen alkaa turhauttaa.

Ensimmäisen kuukauden ajan mittari näytti sykettä hyvin tarkasti, mutta Gigantin vaihto- ja palautusoikeuden umpeuduttua se alkoi ajoittain näyttää sykettä n. 30 lyöntiä liikaa tai liian vähän.

Mittari petti minut pahemman kerran vuoden tärkeimmällä hetkellä, Finlandia Marathonin puolikkaalla. Syke näytti lähes koko matkan ajan huomattavasti todellista sykettä matalampaa. Juoksin puolikkaan aikaan 1:30:23 ja mittari väitti keskisykkeeksi 130 bpm. Todellinen sykkeeni lienee ollut jossain 160 ja 170 paikkeilla, kuten yleensäkin. Maksimisykkeeksi mittari näytti 185 bpm, mikä kuulostaa ihan realistiselta.

Matkaa mittariin oli kertynyt maaliviivalle tultaessa 21,16 kilometriä, eli 62,5 metriä ylimääräistä. Mielestäni se on melko pieni heitto, eikä se haittaa ainakaan itseäni.

Uutena mittari löysi satelliittiyhteyden joka kerta 2-5 sekunnissa. Myöhemmin se alkoi käyttää satelliittien hakemiseen useita minuutteja, välillä jopa yli 10 minuuttia. Tähän tosin sain myöhemmin selitykseksi sen, että satelliittiyhteyden hakeminen hidastuu ellei mittaria säännöllisesti yhdistetä tietokoneeseen. Silloin mittari nimittäin saa tietoa uusimmista lasketuista satelliittien lentoradoista. Siksi se osaa etsiä satelliitteja heti oikeasta suunnasta ja täten löytää ne myös nopeammin. Kun aloin yhdistää mittaria säännöllisesti tietokoneeseen, tämä ongelma poistui tai ainakin lievittyi.

Tosin joskus mittari käyttää edelleenkin satelliittien etsimiseen niin paljon aikaa, etten jaksa odottaa ja laitan juoksun suoraan päälle. Tämä aiheuttaa sen, että mittari piirtää juoksulenkkini alkupuolen GPS -jäljen kartalle vähän karkeasti ja poukkoilevasti, kunnes se on saanut lenkin aikana haettua paremman yhteyden satelliitteihin.

Seuraavaksi mittari ei enää suostunut yhdistämään puhelimeeni. Kun mittarista painoi "etsi puhelin", niin puhelimen näytöllä vilahti ilmoitus yhteyden luomisesta. Ilmoituksessa on "OK" painike, mutta sitä ei ehtinyt painaa, koska ilmoitus poistui näytöltä heti. Näin ollen yhteyden luominen puhelimeen ei onnistunut.

Lisäksi valikossa juoksutilan valinnassa kohtaan, jossa luki aikaisemmin "vapaa", ilmestyi päivityksen jälkeen teksti "vapaauinti", vaikka koko mittarissa ei edes ole uintia lajivalikossa. Tämä tapahtui kummallekin taloudessamme olevalle mittarille, joten kyseessä oli päivityksen myötä tullut bugi. Se korjaamiseen meni muutama kuukausi.

Vein mittarini huoltoon syyskuussa 2017 ja sain sieltä 13 vuorokauden kuluttua kokonaan uuden tilalle.

Huollon myötä yhdistäminen puhelimen onnistui taas. Muut ongelmat kuitenkin säilyivät. Mittari näyttää edelleen ajoittain sykettä noin 30 tai jopa 50 lyöntiä liikaa tai liian vähän. Myös toinen taloudessamme oleva mittari on alkanut tehdä samaa. Suurimman osan ajasta ne kuitenkin toimivat tarkasti ja luotettavasti.

Edellisten ongelmien lisäksi mittariin ilmaantui myös pari uutta ongelmaa. Kun valikosta painaa "synkronoi", se ilmoittaa "ei sovellusyhteyttä". Näin käy siitä huolimatta, että puhelimessa on Garmin Connect -sovellus ja Bluetooth päällä. Mittarin "synkronoi" painiketta pitää joka kerta painaa noin 20 kertaa ennen kuin synkronointi käynnistyy. Joskus synkronointi ei käynnisty ollenkaan. Tällöin puhelimen ja mittarin pariliitos pitää purkaa ja tehdä uudelleen. Pariliitoskaan ei tapahdu käden käänteessä, vaan välillä se onnistuu vasta useamman yrityksen jälkeen. Edellä mainitut ongelmat eivät poistuneet puhelinta vaihtamalla. Viime aikoina mittari on tehnyt myös sellaista, että se saattaa ilmoittaa "synkronointi valmis", mutta ei kuitenkaan todellisuudessa ole synkronoinut mitään.

Yhteenveto

Juoksufoorumin tuotearvosteluun minulla ei siis ole muuta kuin negatiivista lisättävää. Kyseisen tuotearvostelun plussat kuitenkin pitävät edelleen paikkansa, joten voit käydä lukemassa ne sieltä. Suurimman osan ajastaan mittari toimii tyydyttävästi. Kuitenkin erilaiset ärsyttävät pikkuviat ovat antaneet Garminista epälaadukkaan vaikutelman. Halvalla ei vaan taida saada hyvää, etenkään sykemittareissa. Näiden kokemusten koettelemana olen päättänyt, että hankin suosiolla seuraavaksi reilusti kalliimman mittarin. Ehkä niiden kanssa ei joudu taistelemaan ihan niin paljon.