Valmistautuminen, kisasuunnitelma ja varustelista NUTS 300 ultramatkaan

29.06.2023

Maanantaina se starttaa! Suomen pisin, erämaisin ja vaativin ultrajuoksu NUTS Distance 300.

Etenemistäni voi seurata kilpailunjärjestäjän nettisivuilla (sillä varauksella että GPS-seuranta toimii).

Perustietoa

Matka on (nykyisellä reittivariaatiolla) tarkalleen 323 kilometriä pitkä. Aikaa suoritukseen on maanantaista klo 12:00 lauantaihin klo 18:00, eli 5 vuorokautta ja 6 tuntia (yht. 126 tuntia).

Tällä kertaa koko maailmasta on löytynyt vain 33 riittävän hullua ihmistä, jotka lähtevät tähän koitokseen.

Osallistujat kantavat juoksurepuissaan muutaman kilon edestä vettä, energiaa ja kilpailunjärjestäjän sanelemia pakollisia varusteita. Reitin varrella on kolme huoltopistettä, joissa on ruokaa sekä peseytymis- ja nukkumismahdollisuus. Lisäksi huoltopisteille kuljetetaan osallistujien omat drop bagit, joissa on omia varusteita ja eväitä. 

Reitti kulkee Lemmenjoen kansallispuiston, Pöyrisjärven erämaa-alueen ja Pallas-Yllästunturin kansallispuiston läpi. Sitä ei ole merkattu maastoon ja osallistujat suunnistavat syrjäisten erämaiden läpi itse.

Reitti on kuuluisa brutaalista vaikeudestaan. Kun kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2021, käytännössä kaikki ennakkosuosikit keskeyttivät jo Hettaan. Lemmenjoen kansallispuiston jalkoja pehmittäneet suoalueet ja sen jälkeen Pöyrisjärven erämaan kenkiin kertyvä ja hiertävä hiekka teki tehtävänsä. Miehistä maaliin asti selvisi vain 37%.

Tavoitteeni

En ole koskaan juossut mitään lähellekään näin pitkää matkaa ja se tuo tullessaan paljon uusia elementtejä ja muuttujia (esim. useita vuorokausia kestävä eteneminen, erittäin pitkät huoltovälit, uni ja sen puute, kofeiinin säännöstely ja ajoittaminen, jalkojen jäykistyminen/liikkuvuus nukkumistaukojen jälkeen, vaativin maasto ikinä, eniten kantamuksia ikinä...), joten monilta osin alla esittämäni arviot ovat vain karkeita arvauksia.

Minulla voisi "helposti" olla rahkeita 80 tunnin alitukseen. Olen kuitenkin päättänyt laittaa työni eräoppaana etusijalle. Minulla on kisan jälkeen tärkeä vaellussesonki Lapissa, eikä varaa perua asiakasvaelluksiani viime hetken loukkaantumisen vuoksi. Siksi lähden parhaan henkilökohtaisen loppuajan sijaan tekemään reipasta mutta rentoa retkeä. Tähtään tarkoituksella omaan tasooni nähden vaatimattomaan noin 90-100 tunnin loppuaikaan. Jos siis kaikki menee hyvin, olen maalissa viimeistään perjantai-iltaan mennessä.

Päätös lähteä

Nälkä näköjään kasvaa syödessä. Viime vuoden toukokuussa juoksemani NUTS Karhunkierros 166km oli "suurin koskaan kuvittelemani tavoite", mutta se poikikin ilmoittautumisen NUTS Ylläs-Pallaksen 160km:n matkalle, jonka läpäisy puolestaan vahvisti paikkani UTTF:n finaalista Vaarojen Ultran 130km:lla.

UTTF liivijahdissa onnistuminen, sen jälkeinen kuukauden kestänyt lepotauko ja Portugalin reissulla tapahtunut itsetutkiskelu merkitsi minulle valtavaa henkilökohtaista kasvua ultrajuoksijana ja mullistusta suhteessani ultrajuoksuun. Seuraava tavoite oli yhtäkkiä kristallinkirkas, eikä se voinut tässä vaiheessa enää olla mikään muu kuin Suomen pisin, erämaisin ja vaativin ultramatka.

Valmistautuminen

Valmistautuminen kohti kolmesatasta alkoi marraskuussa 2022. Aikaa lähtöviivalle oli yhteensä 35 viikkoa. Olin laittanut viestiä Juuso Simpaselle ja hän lähti valmentamaan minua tätä tavoitetta varten. Kiitos Juusolle siitä, että hän vielä isäksi tultuaan ja Jalanjälki firman valmennustehtävät jätettyäänkin halusi jatkaa kanssani valmennussuhdetta.

Ensitöikseni menin hankkimaan itselleni kuntosalikortin. Juuso sisällytti harjoitusohjelmaani voimatreeniä 1-2 kertaa viikossa. Säännöllinen juoksua tukeva voimatreeni on tuonut tekemiseeni aivan uudenlaisen terän. Ylämäetkin menevät kevyemmin nykyään. Olen alkanut todella nauttia raudan nostamisesta. Uskon että voimatreeni auttaa minua pitämään yllä hyvää juoksutekniikkaa ja vahvaa ryhtiä vuorokaudesta toiseen jatkuvassa suorituksessa. Myös erilaisista lihasheikkouksista johtuvien rasitusvammojen riski on alhaisempi, kun lihaksisto on kauttaaltaan saanut kunnollista monipuolista ärsykettä ja aktivaatiota.

Harjoitusviikot ovat tietysti myös sisältäneet monipuolisesti erilaisia juoksuharjoituksia. Peruskestävyyttä, vauhtikestävyyttä, palauttavia lenkkejä, lyhyitä ja pitkiä vetoja mäessä, polulla ja tasaisella, monta tuntia kestäviä mäkiharjoituksia, rytminvaihtoharjoituksia, kiihtyviä harjoituksia ja tietysti tasavauhtisia pitkiksiä aina 4h, 5h, 6h, 8h ja 10h mittaisiin lenkkeihin asti. Pitkikset on tehty täydessä kisavarustuksessa, juoksureppua kantaen ja kisaenergioihin totutellen. Viikkojen kokonaisjuoksumäärät ovat olleet tyypillisesti noin 40-100 kilometriä, josta suurin osa tietysti mahdollisimman hankalilla ja mäkisillä poluilla. Enimmillään juoksukilometrejä on kertynyt viikossa 111km. Palauttavat lenkit olen tehnyt yleensä polkupyörällä.

Kokonaisuudessaan harjoitusviikkoina urheiluun on kulunut aikaa tyypillisesti noin 7-20 tuntia. Tähän päälle tulee vielä kehonhuollot ja urheiluhieronnat.

Harjoituskauteen on sisältynyt myös kaksi harjoituskisaa. Tammikuussa kisakuntoa testailtiin kaksipäiväisessä Himos Winter Trail Double-Trouble 25km + 37km talvijuoksutapahtumassa. Keväällä puolestaan viimeisenä kovana valmistavana harjoituksena juoksin NUTS Karhunkierros 83km:n.

Vastoinkäymisistä voittoon

Olen todella iloinen että pääsen lähtöviivalle, sillä se ei todellakaan ole itsestäänselvyys. Matka tähän pisteeseen olisi saattanut katketa ennen aikojaan esimerkiksi rasitusvammaan, mikä itse asiassa olikin lähellä. Viikon 6 paikkeilla treeniviikkoni keskeytyi jalkaterän kivun vuoksi. Hakeuduin magneettikuviin. Onneksi murtumaa ei ollut, mutta jonkinlainen rasitusvamma löytyi. Seurasi kolmen viikon juoksukielto. Kipu ei onneksi palannut.

IG: @ultramessias
IG: @ultramessias

Kisasuunnitelma

Olen opiskellut läpi kaikki löytämäni blogi- ja somejulkaisut aiheesta. Kokosin itselleni yhteen kaikki vähänkin tärkeältä tuntuvat tiedonjyväset ja käytin niitä hyväksi kisasuunnitelmassani.  Erityistä huomiota kiinnitin keskeyttäneiden kisaraportteihin. Poimin niistä keskeytysten syyt ja tein suunnitelman miten itse ennaltaehkäisen samat virheet.

Reitti jakaantuu neljään eri pituiseen ja eri luonteiseen etappiin. Aion nollata urheilukelloni kierrosajan jokaiselle etapille lähtiessäni, jotta minun on helpompi laskea kauanko olen käyttänyt etapilla aikaa verrattuna suunnitelmaani. 

Jyväskylä Trail Runners siskoni Satun viimevuotisen suorituksen 96 tunnin loppuaika osuu oman tavoitteeni välimaastoon, joten tein sen pohjalta karkean alustavan arvion, kauanko itse tulisin viettämään aikaa milläkin etapilla ja huoltopisteellä. Omalla suunnitelmallani loppuajaksi tulee 95 tuntia. Siitä 80 tuntia kuluu etapeilla ja 15 tuntia huoltopisteillä.

1. Etappi: Njurkulahti - Kalmankaltio 88km

Arvioitu aika etapilla: 19h

Arvioitu aika huollossa: 5h

- Ensimmäiset 35-37km on nopeaa ja juostavaa maastoa. Etene rennolla hölkällä. Malta kuitenkin pitää sykkeet PK1-alueella.

- Alussa reitti noudattaa Lemmenjoen retkeilyreittiä

- Morgamojan kultala tulee 26km kohdalla

- Lemmenjoki ylitetään vaijeriveneellä tai Searitnivan tai Härkäkosken kohdalta

- Reitin alku kulkee Lemmenjoen kullankaivuumaiden läpi. Matkalla nähdään mm. Ravadasköngäs, Kultasatama ja Lemmenjoen kullankaivuun historiaa.

- Morgamojan kultalasta on Kalmankaltioon 62km. Tällä välillä on koko tapahtuman haastavimmat maastot (märkää, risukkoa, kivikkoa ja suota).

- Sukkien kastuttua noin 10-15min jalkahuolto 3h välein. Kengät ja sukat pois, roskien poisto, jalkojen puhdistus, jalat ylös puuta vasten kunnes iho on kuiva. Yritä ottaa nopeat torkut samalla.

- On hyödyllistä antaa muiden navigoida edeltä, koska navigointi on kuormittavaa

- Tapahtumanjärjestäjän huomio: "Etäisyydet sivilisaatioon ovat hyvin pitkiä. ÄLÄ KESKEYTÄ TÄLLÄ OSUUDELLA, VAAN SINNITTELE KALMANKALTIOON MIKÄLI JATKAMINEN EI UHKAA TERVEYTTÄSI!"

- Reitin varrelle osuvat kullankaivajien alueet, Karhu-Korhosen kirjaston sivutoimipiste sekä Postijoen ja Vaskolompolon autiotuvat. Polku alkaa hieman Vaskojoen ylityksen jälkeen.

- Käy huollossa suihkussa, syö, yritä nukkua ja vaihda sukat. Jos nukkuminen ei onnistu, jatka matkaa ja nuku myöhemmin reitin varrella untuvakerraston, retkipatjan ja bivypussin avulla.

2. Etappi: Kalmankaltio - Hetta 118km

Arvioitu aika etapilla: 28h

Arvioitu aika huollossa: 5h

- Reitti kulkee välillä Kalmankaltio - Valkamapää - Vuontisjärvi - Hetta. Osittain tuttua aluetta itselleni.

- Maasto on hiekkainen. Älä kuormita itseäsi yrittämällä juosta pehmeässä hiekassa, vaan kävele reippaasti.

- 10-15min jalkahuolto 3h välein. Kengät ja sukat pois, hiekkojen poisto, jalkojen puhdistus, jalat ylös puuta vasten kunnes iho on kuiva. Yritä ottaa nopeat torkut samalla.

- Käy huollossa suihkussa, syö, yritä nukkua ja vaihda sukat sekä kengät. Vaihda myös tarvittaessa paita. Jos nukkuminen ei onnistu, jatka matkaa ja nuku myöhemmin reitin varrella untuvakerraston, retkipatjan ja bivypussin avulla.

3. Etappi: Hetta - Pallas 55km

Arvioitu aika etapilla: 18h

Arvioitu aika huollossa: 5h

- Tapahtuman suurimmat ylä- ja alamäet alkaa. Ota viimeistään tässä vaiheessa sauvat käyttöön. Mene ylämäet rauhallisesti sauvakävellen. Juokse alamäet hyvällä tekniikalla.

- Reitillä on tästä eteenpäin paljon vauhdikasta baanaa. Ota kaikki etu irti tasaisemmista pätkistä hölkkäämällä, jos mahdollista. Älä kuormita itseäsi yrittämällä juosta juurakkoisilla osuuksilla, vaan kävele ne reippaasti sauvojen kanssa.

- Lisäkoukkaus Ketomellan kautta.

- Käy huollossa suihkussa, syö, yritä nukkua ja vaihda sukat. Jos nukkuminen ei onnistu, jatka matkaa ja nuku myöhemmin reitin varrella untuvakerraston, retkipatjan ja bivypussin avulla.

4. Etappi: Pallas - Äkäslompolo 65km

Arvioitu aika etapilla: 15h

- Reitti kulkee Äkäskeron ja Kukastunturin yli Äkäslompoloon. Se noudattaa Pallas - Ylläs välin kesäretkeilyreittiä.

- Suuret ylä- ja alamäet jatkuu. Mene ylämäet rauhallisesti sauvakävellen. Juokse alamäet hyvällä tekniikalla, jos mahdollista.

- Reitillä on edelleen paljon vauhdikasta baanaa. Ota kaikki etu irti tasaisemmista pätkistä hölkkäämällä, jos mahdollista. Älä kuormita itseäsi yrittämällä juosta juurakkoisilla osuuksilla, vaan kävele ne reippaasti sauvojen kanssa. 

- Rauhalassa vesipiste 23km Pallaksesta (kokonaismatka 284km)

- Pahtavuomassa vesipiste 11km jälkeen Rauhalasta (kokonaismatka 295km)

- Peurakaltiossa vesipiste 14km jälkeen Pahtavuomasta (kokonaismatka 309km). Tästä on maaliin enää 17km.

Tankkaussuunnitelma

- Vasempaan lötköpulloon jokaisen täytön yhteydessä annospussillinen Puhdistamon elektrolyyttijauhetta.

- Urheilukello piippaa 15 min välein ja käskee juoda. Joka kerta hörppy ensin vasemman puoleisesta lötköpullosta (elektrolyyttijuoma) ja suun huuhtelu oikean puoleisesta lötköpullosta.

- Keskimäärin jokaista etapilla käytettyä tuntia kohti on varattu hiilihydraattia noin 60g. Hiilihydraatin lähteenä on Jollos vauhtikarkkeja ja itse tehtyä energiageeliä. Energiageelissä on mustikkamehuun liuotettuna glukoosia ja fruktoosia suhteesssa 2:1.

- Urheilukello piippaa 30 min välein ja käskee syödä. Tasatunnein 3kpl Jollos vauhtikarkkeja (30g hiilihydraattia) ja puolitunnein itse tehtyä energiageeliä (noin 30g hiilihydraattia).

- Syö ruokaa huoltopisteillä 

- Juo jokaisella huoltopisteillä drop bagissa oleva Coca Cola ja Kookosvesi.

- Ensimmäiseen vuorokauteen älä käytä kofeiinitabletteja. Sen jälkeen käytä enintään 2 kofeiinitablettia vuorokaudessa, mutta vain äärimmäiseen väsymykseen. Älä ota kofeiinia alle 8 tuntia ennen aiottua nukkumaanmenoa.


Varustelista

Lähdöstä mukaan:

  • Puhelin minigrip-pussiin pakattuna
  • Garmin GPSmap 66i käsigepsi (maastokartat ja reitti ladattuna)
  • Garmin Fenix 7X Sapphire Solar (maastokartat ja reitti ladattuna)
  • Altra Lone Peak 6 juoksukengät
  • Salomon Speed Bob hattu
  • Black Diamond Carbon-Z sauvat
  • Salomon Xa 25 juoksureppu
  • Salomon Adv Skin juoksuvyö
  • Kisanumerovyö
  • 2 x Salomon lötköpullo 500ml
  • Salomon suodatinkorkki lötköpulloon
  • 2 x Camelbak geelilötköpullo 500ml
  • Lyhythihainen paita
  • Pitkähihainen paita
  • Shortsit
  • Trikoot
  • Injinji Ultra varvassukat
  • Salomon Trail vedenpitävä kuoritakki
  • Haglöfs vedenpitävät kuorihousut
  • Kevytuntuvatakki
  • Untuvahousut
  • Salomon gaiterit
  • Sormikkaat
  • Inov-8 All Terrain Pro Mitt säärukkaset
  • Druimaar pipo
  • Druimaar buffihuivi
  • Makuualusta
  • Pezl e+Lite miniotsalamppu
  • Korvatulpat
  • Hyttysverkko
  • Nappikompassi
  • Sytkäri
  • Selfiekeppi
  • Suolaa
  • Vessapaperia
  • Puhdistamon elektrolyyttijauhe annospusseja
  • Rab bivypussi
  • Elastinen tukiside
  • Salomon muki
  • Valkovaseliinia
  • Compeed rakonestopuikko
  • Compeed rakkolaastareita
  • Leucoplast ihoteippiä
  • Jollos vauhtikarkkeja
  • Itsetehtyä energiageeliä
  • Kofeiinitabletteja


Kalmankaltio - drop bagiin:

  • Puhdistamo Kookosvesi
  • Coca Cola
  • Jollos vauhtikarkkeja
  • Ainekset itsetehtyyn energiageeliin (sekoitetaan yhteen ja täytetään geelilötköpullot)
  • Puhdistamo elektrolyyttijauhe annospusseja
  • Injinji Ultra varvassukat
  • Virtapankki 
  • Garmin Fenix latausjohto (ota mukaan)
  • C-USB latausjohto


Hetta - drop bagiin:

  • Puhdistamo Kookosvesi
  • Coca Cola
  • Jollos vauhtikarkkeja
  • Ainekset itsetehtyyn energiageeliin (sekoitetaan yhteen ja täytetään geelilötköpullot)
  • Puhdistamo elektrolyyttijauhe annospusseja
  • Injinji Ultra varvassukat
  • Virtapankki
  • C-USB latausjohto
  • Lyhythihainen vaihtopaita
  • Pitkähihainen vaihtopaita
  • Altra Lone Peak 6 juoksukengät


Pallas - drop bagiin:

  • Puhdistamo Kookosvesi
  • Coca Cola
  • Jollos vauhtikarkkeja
  • Ainekset itsetehtyyn energiageeliin (sekoitetaan yhteen ja täytetään geelilötköpullot)
  • Puhdistamo elektrolyyttijauhe annospusseja
  • Injinji Ultra varvassukat
  • Virtapankki
  • C-USB latausjohto
© Petteri Veijonen | Kaikki oikeudet pidätetään
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita